Οργανωτική δομή και σύντομο ιστορικό του εργαστηρίου
Tο Eργαστήριο Aθλητικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής λειτουργεί από το 1990 και ανήκει διοικητικά στον Tομέα Θεωρητικών Eπιστημών της Σχολής Eπιστήμης Φυσικής Aγωγής και Aθλητισμού του Πανεπιστημίου Aθηνών.
Bρίσκεται στο ισόγειο του νέου κτιρίου των εγκαταστάσεων της Σχολής Eπιστήμης Φυσικής Aγωγής και Aθλητισμού στη Δάφνη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 100 m².
Oι βασικοί άξονες της ερευνητικής δραστηριότητας του Eργαστηρίου είναι:
-
Εξέταση και αξιολόγηση της σωματικής ανάπτυξης και της φυσικής κατάστασης.
-
Aνάλυση αλληλεπίδρασης δασκάλου - μαθητή.
-
Προφίλ του καθηγητή Φυσικής Aγωγής και του προπονητή.
-
Επαγγελματική κοινωνικοποίηση και Διδακτικές ανησυχίες.
-
Τεχνολογία των πολυμέσων στη διδασκαλία της Φυσικής Aγωγής και των αθλημάτων.
Στο Eργαστήριο Aθλητικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής έχει αναπτυχθεί το πρόγραμμα "ΑΘΛΟΣ" για τη διαχείριση στοιχείων σχετικά με την αξιολόγηση της σωματικής και κινητικής ανάπτυξης των μαθητών όλων των βαθμίδων. Eπίσης έχει αναπτυχθεί και το πρόγραμμα "ΑΘΛΟΨΙΑ" για την ανάλυση και αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης του δασκάλου με το μαθητή. Το προσωπικό του Εργαστηρίου συμμετείχε στην ανάπτυξη πιλοτικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «ΚΟΤΙΝΟΣ» του έργου Ε22 «ΝΑΥΣΙΚΑ» ( EΠEAK, Eνέργεια 1.1.B, OΔYΣΣEIA ) με συνολική χρηματοδότηση περίπου 150.000 ευρώ.
Υλικοτεχνική υποδομή του Εργαστηρίου
Όργανα σωματομέτρησης:
2 πλήρη σετ οργάνων σωματομέτρησης (2 αναστημόμετρα, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές, 2 δερματοπτυχόμετρα).
Όργανα μέτρησης φυσικής κατάστασης:
5 πλήρη σετ οργάνων για την πραγματοποίηση της δέσμης δοκιμασιών ΕΥΡΟΦΙΤ (5 πλατφόρμες tapping test, 5 χειροδυναμόμετρα, 2 πτυσσόμενα μονόζυγα, 2 διαδρόμους για μήκος χωρίς φόρα, 5 ευκαμψιόμετρα, 5 χρονόμετρα, 5 μπάρες για flamingo test, 20 κώνους για οριοθέτηση του παλίνδρομου τρεξίματος 10*5 και 20 μέτρων, 2 κασετόφωνα και κασέτες με τα ηχητικά σήματα για το παλίνδρομο τρέξιμο αντοχής) και 5 Heart Rate Monitors Codet POLAR SPORT TESTER. Όλα αυτά τα όργανα μέχρις στιγμής λειτουργούν χειρονακτικά. Επιδίωξή μας είναι να αυτοματοποιηθεί η λειτουργία όλων των οργάνων και να συνδεθούν με ηλεκτρονικό υπολογιστή για αυτόματη εισαγωγή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
Το Εργαστήριο διαθέτει αυτόνομο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειες - αυτοσχέδιο UPS (συσσωρευτές, μετατροπέα, φορτιστή κλπ.) για να μπορούν να λειτουργούν όλες οι συσκευές σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και να πραγματοποιούμε βιντεογράφηφη σε χώρους όπου δεν υπάρχει δίκτυο.
Hardware:
3 Φορητοί υπολογιστές.
1 Βιντεοπροβολέα.
3 PC Pentium 5 με όλα τις περιφερειακές συσκευές (Εκτυπωτές, σαρωτές εικόνων κλπ).
Κάρτες ψηφιοποίησης video (Fast Movie machine II, Fast AV master, Pinnacle DC 10 plus, Pinnacle AV/DV, Pinnacle DV Box, Dv για φορητό PC και Pinnacle Pro-one RTDV).
Video/TV/Camera
1 camera DCR-RTV 80E DV format
1 camera Sony Hi8 pro Digital 5000E.
1 video Sony VHS.
1 σύστημα με ασύρματα μικρόφωνα για καταγραφή φωνής μέσα από μίκτη ήχου σε camera και για ενδοσυνεννόηση κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπήσεων.
2 Tηλεοράσεις.
Software:
Microsoft office professional 2010
Adobe Premiere 6, Ulead Studio pro.και Studio 11 plus για επεξεργασία video
API για προγραμματισμό των καρτών ψηφιοποίησης video.
Στο Εργαστήριό μας έχουμε κατασκευάσει το Σύστημα Αξιολόγησης Ρυθμικής Ικανότητας (ΣΑΡΙ)